Ayuntamiento de Benifaió

Inicio -> Servicios municipales -> Recaudación -> RSS

Patrimonio cultural

Volver Imprimir

Monuments religiosos

  • Església de San Pedro. Ubicada a la plaça Major, enfrontada al palau senyorial, és obra academicista, iniciada en 1770, sobre antigues construccions. Una inscripció lítica marca l’any 1771 per a la finalització del tester, si bé la construcció no es va beneir fins a finals de 1786, per bé que la decoració interior i la pròpia façana podrien retardar-se encara alguns anys. La façana es composa a través d’un doble cos central. Baix amb portalada dentelluda entre pilastres acanalades d’ordre toscà i un potent entaulament amb tríglifs i mètopes; i un ordre superior estructurat amb pilastres corínties que ordenen un òcul central decorat amb baixos relleus representant una tiara portada per dos àngels, i als laterals, dues HORNACINES amb imatges pètries de Sant Pere i Sant Pau. La façana està rematada per un timpà central amb balustrada. Presenta dues torres bessones, dividides en tres cossos, el superior de campanes, obert a les quatre cares amb arcs de mig punt allargassats i remat amb balustrada decorada amb pinacles i boles. Presenta capelles entre els contraforts, amb una elevada cúpula sobre tambor. El seu interior, academicista, presenta una planta de nau única amb creuer i volta de canó amb llunetes. Sobre el creuer s’alça una esvelta cúpula, ordenada amb pilastres. L’interior del temple estigué decorat amb quadres de l’afamat pintor Vicent López Portaña (1772-1850), desapareguts després de l’incendi sofert durant la Guerra Civil Española, junt amb un magnífic retaule major, del que ha quedat constància fotogràfica. Al temple es conserven alguns elements d’orfebreria religiosa del segle XVI.
  • Ermita de la Verge dels Desemparats. És una capella d’una sola nau amb un cos addicional a l’esquerra amb sostre i dues finestres amb reixes. La Verge presideix l’ermita, on es troben també altres quadres, obres de María Rodrigo. L’ermita original va estar enderrocada en 1937 i amb la voluntat d’alguns veïns es va reconstruir, essent inaugurada en 1961.

 

Monuments civils

  • Torre de la Plaça. Magnífic exemplar de les anomenades torres de guaita i defensa de l’època àrab. La seua construcció es podria remuntar al període almohade (segles XI al XVIII). Formaria part del cinturó defensiu de la ciutat de València, junt amb les properes torres d’Espioca, Silla, Almussafes, Mussa (Benifaió), etc¿ També ha tingut usos com a graner i presó. L’amplada de la torre a la seua part inferior és d’uns onze metres en cadascú dels seus quatre costats. Presenta quatre plantes, estructurades mitjançant un complex sistema de voltes, amb una altura total aproximada de 23 metres. La part superior està coronada per set merlets a cada costat. Les seues dimensions la situen entre les torres conservades més grans entre les existents a la Comunitat Valenciana. Després de la seua rehabilitació, al seu interior s’ha instal·lat una col·lecció museogràfica permanent amb les pròpies troballes arqueològiques.

 

  • Torre Mussa o de l'Horta. D’origen clarament àrab, malgrat no haver-hi documentació històrica, es pot datar als segles XI o XII. Construïda amb pedra i morter de calç, conserva internament arcades medievals que sostenen l’estructura, després de desaparéixer les plantes, hui derruïdes. Presenta un bon número de forats circulars, el que ens demostra la seua adaptació posterior com a columbari.

 

  • Celler medieval. Soterranis associats a la casa palau, sota la plaça Major, construïts mitjançant arcades pètries de mig punt, no totalment excavades. Al fons de la galeria arquejada es pot observar un aljub. La seua construcció es pot datar entre els segles XV i XVI. A la documentació històrica es descriu sovint com a “celler” per a l’abastiment del palau senyorial. Comuniquen amb el pou que es trobava a la mateixa Plaça Major.

 

  • Casa Palau dels Falcó. Encara que la coneguem popularment com a casa dels Falcó de Belaochaga, senyors de Benifaió des de 1612, per l’heràldica de la família que llueix la cantonada, pertangué anteriorment als Jofré, i a l’interior es poden trobar encara estructures clarament gòtiques. Va estar edificada en torn a la torre ja existent, el que li donava un aspecte de fortificació medieval, motiu pel qual també va rebre el nom de “casa-castell” o simplement castell. En 1849 l’Alcaldía adquirí una part substancial per a la construcció de “la Casa Ayuntamiento, locales para las escuelas de niños y niñas, habitaciones para los maestros, cárcel y habitaciones para el pregonero” motiu pel qual el que resta actualment es sols una part del complex original. La casa està blasonada amb l’escut dels Falcó, que va estar mutilada durant les revoltes camperoles de principis del segle XIX.

 

  • Llavaner Municipal. Construït al voltant d’un llac natural a la Font de la Carrasca, que proporcionava aigua a l’est de la població. La seua funció com a safareig es documenta d’antuvi, com apareix al plànol de Pérez de Rozas de 1879, que es conserva a l’arxiu de la Séquia Reial del Xúquer. La nova instal·lació, amb coberta de teula i un senzill oval amb escorredores, s’inaugurà en 1923, convertint-se en l’espai de sociabilitat per excel·lència de les dones que acudien a llavar en aquest entorn, fins a l’aparició dels nous sistemes de rentat domèstics. Ara en desús com a llavaner ha estat transformat en un parc. A l’accés es troba una creu, alçada en 1901, commemorativa de l’entrada del nou segle. Al mes d’agost, s’hi celebrar el tradicional “pato” a les seues instal·lacions.
  • Mercat Municipal. Construït en estil racionalista, sota els plànols de l’arquitecte suecà Emili Artal, concebut sota preceptes higienistes. A la portada es troba un delicat relleu de l’escultor Vicent Beltran Grimal, d’inspiració Decó,  com les seues làmpares i decoració interior. VA estar inaugurat en 1929, convertint-se d’immediat en un edifici emblemàtic del poble.

Galería multimedia

Imágenes

Foto iglesia Foto Ermita Foto torre plaça

Ver imágenes

Fecha última modificación:


Ayuntamiento de Benifaió
Plaza Mayor 15. 46450 Valencia (España)
Teléfono: 96 178 10 19 | Fax: 96 179 41 38
Correo electrónico: oficina.virtual@benifaio.es